ŠTIPENDISTI

KDO SO NAŠI ŠTIPENDISTI?

Štipendisti Fundacije za ustvarjalne mlade v šolskem letu 2019/20 delujejo na različnih področjih: od tehnike do umetnosti. Vsem je skupno, da jih šolski sistem ni dovolj dobro pripravil, da svoje zamislu uresničijo. Imajo bogato strokovno znanje iz svojega področja, a manjkajo jim veščine, potrebne za preboj. Prodornost, iznajdljivost, prepričljivost, veščine prodaje. Skupaj predstavljajo mlade, v katere polagamo največje upe, da bodo v prihodnosti ustvarili spremembe, ki si jih želimo v našem okolju, v našem gospodarstvu in v naši državi. Spoznajte izbrance, ki jih letos, skupaj s partnerskimi podjetji, štipendiramo.

Bor Jarh

Bor Jarh je študent Akademije za likovno umetnost Univerze v Ljubljani. Obiskuje smer indrustijsko oblikovanje in kot njegovo strast izpostavlja ustvarjanje 3D animacij. S tem se ukvarja že zadnjih šest let v katerih je dosegel veliko uspehov in sodeloval z največjimi podjetji v državi kot so Steklarna Hrastnik in Gorenje. V naslednjem letu želi v okviru Fundacije odpreti svoj studio v katerem bi zdelovali napredne animacijske rešitve posebej za marketinške kampanje velikih podjetij ter lastno produkcija digitalnih in obogatenih vsebin. Kot svojo prednost izpostavlja implementiranje Augmented in Virtual reality elementov ter posledično prehod v Mix reality rešitve. Vse to s ciljem postati eden od vodilnih ustvarjalcev digitalne revolucije pri nas.

V prihodnjem letu ga bo štipendiralo podjetje Plastika Skaza.

 

Najpomembnejša lastnost
Vztrajnost

Življenjske sanje
Graditi boljši jutri

Najljubša knjiga
Mali princ. - Antoine de Saint-Exupéry

Vzornik
Ton Roosendaal

Najljubši citat
"I love deadlines. I love the whooshing noise they make as they go by." - Douglas Adams

Klara Očko

Klara Očko je dijakinja Srednje šole Slovenska Bistrica. Obiskuje smer ekonomije, saj jo je že od nekdaj zanimalo podjetništvo. Prav zato sta skupaj z očetom rvolucionalizirala delovanje navadne motorne kose in razvila TURBOTRIMM rezalni priključek. Ta nadomesti tradicionalni t.i. laks oz. rezalno vrvico in poskrbi za hitrejšo, lažjo in enostavnejšo košnjo. Prav tako prihrani ogromno časa in denarja namenjega za njegovo zamenjavo. Trava postane bolj mehka in zdrava saj s tem pripomočkom odstranimo tudi trnje, podrast in mahovje. Menjava rezalne glave med različimi kosilnicami pa poteka hitro in znesljivo. V letošnjem letu, so za izdelek dobili zlato medaljo na sejmu AGRA, prav tako, pa so izdelek začeli aktivno prodajati in dosegli prve prodajne cilje. Za mlado Klaro, je bila dosedanja pot prelomna, saj so lahko z uspehom produkta pomagali tudi oboleli mami.

V naslednjem letu načrtujejo obtimizacijo troškov in širitev po slovenkem in tujih trgih. Pod svoje okrilje, jo bo vzelo podjetje Comtrade.

 

Najpomembnejša lastnost
Komunikativnost

Življenjske sanje
Uspeti v poslovnem svetu

Najljubša knjiga
Kaj moramo starši naučiti svoje otroke, preden gredo od doma. - Matjaž Nidorfer in Marja Milič

Vzornik
Steve Jobs

Najljubši citat
"No one ever made a difference by being like everyone else." - P.T. Bartum

Anej Krajnc

Anej Krajnc je dijak zadnjega letnika Elektro in računalniške šole v Velenju. Je tudi aktiven športnik in del Slovenske odbojkarske mladinske reprezentance. Zase pravi, da je strasten ljubitelj sladoleda in prav to ga je privedlo do njegove podjetniške ideje. Izdelal je stroj za sladoled, ki deluje na principu kapsul, podobno kot to že poznamo pri kavi. Začel ga je izdelovati med prakso v šoli in prototip razvil do delujočega stanja. Danes prijatelje in družini že postreže z več vrstami njegovega sladoleta. S produktom se je že udeležil startup vikendov in sodeloval z različnimi mentorji. Sedaj ga čaka najtežji del, ko mora produkt in ga lansirati na trg.

Zaradi izkušenj iz prodročja avtomatiziranih rešitev, mu bo v prihodnjem letu pomagalo podjetje Nektar Natura.

 

Najpomembnejša lasnost
Odličnost

Življenjske sanje
Uspeti s projektom

Najljubša knjiga
Drive - Daniel H. Pink

Vzornik
Matija Goljar

Najljubši citat
"Your most unhappy customers are your greatest source of learning." - Bill Gates

Petja Škufca in Vita Jašovič

Petja in Vita sta študentki Fakultete za Farmacijo Univerze v Ljubljani. Obe obiskujeta program kozmetologije pri katerem se študenti specializirajo v izdelavi kozmetičnih izdelkov. Ker se zavedata, da je trg nasičen s kozmetiko, sta ubrale drugačen pristop. Izdelovali bosta personalizirano kozmetiko. Stranko bosta povabili v salon in ji omogočili meritve z različnimi pripomočki z namenom strokovne ocene stanja kože. Na podlagi razumevanja strankine kože, bosta za njo razvili unikaten kozmetičen izdelek, ki bo upošteval tudi želje glede sestavin in učinkov. Ko bi se stranka prepričala v koncept, bi si lahko s pomočjo spletnega vprašalnika kremo oblikovala kar sama in jo naročila na dom. Zaenkrat sta njuje izdelke ponudili družini in prijateljem, sedaj pa načrtujeta storitev in product ponuditi vsem.

V naslednjem letu jima bo z nasveti in medijsko podporo pomagalo podjetje Delo.

 

Najpomembnejša lastnost
P: Simpatična
V: Večni optimizem

Življenjske sanje
P in V: Voditi uspešno podjetje

Najljubša knjiga
P: Murder on the Orient express - Agatha Christie
V: The girl on the train - Paula Hawkins

Vzornik
P: Podjetje Deceim
V: Brian Chesky

Najljubši citat
P: "Anyone who has never made a mistake has never tried anything new."
V: "Vsak ima svojo usodo. Plavamo, kamor nas nese tok. Samo močni pa zmorejo na tej poti užiti lepe trenutke. Izberi si in bodi vedno med njimi." - moja babica

Luka Podlipnik

Luka obiskuje dvojezično gimnazijo v Celovcu prihaja pa iz Rateč blizu italijanske in avstrijske meje. Že od malega je bil obdan z različnimi kulturami in ravno to mu je dalo zavedanje o pomembnosti slovenskega jezika. Sebe opisuje kot besednega umetnika in avtorja. Napisal je že več del. Zato je zasnoval HERBBUKY, produkt ki združuje trojezično ilustrirano knjigo, ter skrbno izbrana zelišča. GLavni namen HERBUUKY-ja je, da si otrok, poleg branja in učenja v večjezičnosti, ustvari svoj edinstven čaj, ki je zasnovan glede na zgodbo knjige. Poleg tega pa se lahko ob prebranem priročniku o predelavi čaja z družino odpravi v naravo in si sam naredi svoj čaj. Knjiga je pripravljena za prodajo. Luka pa želi še z več deli poskrbeti za ohranjanje slovenščine in literarne kulture med mladimi.

V naslednje letu mu bo pomagalo podjetnje Mali Junaki.

 

Najpomembnejša lastnost
Želja po uspehu

Življenjske sanje
Ostati srečen

Najljubša knjiga
Poletje v školjki - Vitan Mal

Vzornik
Samo in Iza Login

Najljubši citat
"Ker želim sanjati drugače" - Luka Podlipnik

Tadej Gašparovič

Tadej je programer, ki ga že od nekdaj zanimajo različne tehnologije. Že kot otrok je začel s programiranjem in igro z različnimi računalniškimi programi. V srednji šoli si je s programiranjem zagotovil stalen prihodek in se odločil za samostojno pot zagotavljanja programskih rešitev za različna podjetja in posameznike. Oblikoval je tudi orodje, ki mu samo programira spletne rešitve in tako pohitri delovni proces. To pomeni, da lahko s pomočjo avtomatizacije projekte izpelje bistveno hitreje in tako popvprečno spletno stran ali aplikacijo naredi že v nekaj dneh. V prihosnosti želi napisati še več programov za pomoč programerjem in se podati v raziskovanje vesoljskih tehnologij.

Prav zato bo moči združil s podjetjem Dewesoft.

 

Najpomembnejša lastnost
Vztrajnost

Življenjske sanje
California

Najljubša knjiga
The power of habit - Charles Duhigg

Vzornik
Elon Musk

Najljubši citat
"Better to remain silent and be thought a fool, than to speak out and remove all doubt." - Abraham Lincoln

Andrei Mozorov

Andrei se je Fundaciji za ustvarjalne mlade pridružil že lani in pod njenim okrilje začel prvi podjetniški projekt – pametna kresnička, ki spremlja lokacijo otroka Flare. Njegova naprava je namenjena staršem, da lahko spremljajo lokacijo otrok in dobijo opozorilo, če njihov otrok zapusti prej označeno območje. Omogoča tudi funkcijo SOS, ki zabeleži nenadne in sunkovite premike ter preko aplikacije na to opozori starše. V zadnjih mesecih se je tesno povezal s podjetjem Dewesoft in Chipolo skupaj s katerima, so znižali stroške in certificirali produkt. Prav tako mu je uspelo zbrati denar za izdelavo prve serije in zbrati prednaročila.

Njegovo trdo delo, so opazili tudi pri podjetju AMZS in ga podprli v prihodnjem letu Fundacije.

 

Najpomembnejša lastnost
Vse delam po planu

Življenjske sanje
Ustanoviti več uspešnih podjetij

Najljubša knjiga
Made to stick - Cheap and Dan Heath

Vzornik
Gary Vaynerchuk

Najljubši citat
"Talk is cheap. Show me the code." - Linus Torvalds

Fundacija za ustvarjalne mlade je neprofiten projekt, ki ga izvaja društvo U-Mentor, društvo mentorjev podjetniškega peskovnika Ustvarjalnik.
Društvo U-mentor, društvo za spodbujanje podjetnosti mladih, Tobačna ul. 5, 1000 Ljubljana